zondag 19 augustus 2012

Solo. Roald Dahl

'Een leven bestaat uit een groot aantal kleine gebeurtenissen en een klein aantal grote. Een autobiografie moet dan ook erg selectief zijn om niet saai te worden: alle onbelangrijke voorvallen in een leven schrappen en zich concentreren op gebeurtenissen die in de herinnering blijven leven.' (p. 179)

Solo van Roald Dahl is het vervolg op zijn autobiografische boek Boy. In Solo vertelt Dahl over zijn jaren dat hij als jongeman voor Shell in Oost-Afrika werkte en zich meldde bij de RAF om piloot te worden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij had er geen flauw benul van wat er zich in Europa afspeelde rondom de jodenvervolgingen en hoe kon hij het ook weten? Dahl bevond zich al jaren buiten Europa vocht in de lucht boven Oost-Afrika, het Midden-Oosten en Griekenland. 

Voor mij was het nieuw en indrukwekkend om te lezen hoe de Tweede Wereldoorlog zich in die gebieden voltrok. Dahl constateerde dat vele doden bij de RAF te wijten waren aan de slechte voorbereiding van de mankrachten. Hijzelf had dan weliswaar een vliegeniersopleiding van zes maanden gekregen, maar had geen kennis van luchtgevechtstechnieken en het toestel waarin hij uiteindelijk kwam te vliegen. Wonderwel overleefde Dahl zijn tijd bij de RAF en keerde hij in 1941 afgekeurd maar in goede conditie terug naar zijn familie in Engeland. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten