vrijdag 19 juni 2009

Het diner. Herman Koch


Tijdens het uitzoeken van een nieuwe titel voor Perron 500, werd Het diner van Herman Koch geopperd. Het is niet onze keuze voor de volgende keer, maar ik was nieuwsgierig. Kan Koch een roman schrijven?


Het antwoord luidt ja. De structuur van de roman is helder. Koch vergrijpt zich niet aan een te grote gelaagdheid waardoor hij de lezer vlot het verhaal in zuigt. Twee broers en hun vrouwen gaan dineren op chic. Een van de twee heren is de beoogd minister-president. Onder de glanzende oppervlakte verbergen beide gezinnen zeer ernstig gedrag van hun zoons. Eigenlijk moet daarover gepraat, en vooral een strategie worden bedacht waardoor de schade voor de kandidaat-mp kan worden geminimaliseerd.



Koch snijdt serieuze, hedendaagse problematiek aan die hij geraffineerd combineert met kritiek op de uiterlijke schijn van politici en de eigenaardigheden van gewoontes in een restaurant. Ik heb het boek in rap tempo gelezen en me kostelijk vermaakt.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Nicolien, wat een feest om zo mee te mogen genieten van je lees- en schrijfkunsten. Je weet vast wel dat ik niet zo een leesheld ben, maar je enthousiasme werkxt aanstekelijk. Misschien toch maar eens aan Het diner gaan beginnen. Is dit ook een beschijden boekje? Hoe dan ook, u hoort nog van ons. groeten van Maarten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Maarten, blijf meefeesten. Het diner is inderdaad een eenvaudig boek zonder te veel lagen of literaire verwijzingen. Je leest het -hup- zo van voor naar achter. Zoiets als de Elsevier maar dan fatsoenlijk. Wij horen graag van u. Groeten van Nicolien

    BeantwoordenVerwijderen