zondag 16 januari 2011

Karakter. F. Bordewijk


"'Wat moet dat?' gromde de oude.
'Wat moet dat met u,' brieste Katadreuffe terug, eensklaps een waanzin nabij. 'Vanmorgen heeft mijn faillissement gediend, dat weet u toch hè?, u zelf houdt u wel buiten schot, u stuurt er alleen maar die ploert van een Schuwagt op af. Die moet uw smerige zaken opknappen, en uw zoon mag bengelen. Dat zou een reusachtige grap zijn geweest. Maar het is u niet gelukt, dat weet u toch, hè?, dat ik vandaag sterker was dan u?'"(p. 168)

Ruim vijf jaar geleden richtten we met een groepje studievrienden Perron 500 op. Officieel om gemiste literaire klassiekers te lezen, maar de waarheid is dat we elkaar niet uit het oog wilden verliezen na ons afstuderen. Mijn favoriete hoogleraar André Hanou, die op de universiteit regelmatig aan onze tafel aanschoof om smakelijke verhalen te vertellen, mailde me later: 'Blijf elkaar zien. Jullie zullen elkaar later nog hard nodig hebben.'

Ter viering van ons eerste lustrum lazen we Karakter van Bordewijk én bezochten we afgelopen week de toneeluitvoering in de stampvolle Stadsschouwburg van onze stad Nijmegen.
En is dat nou wat, zo'n vertoneling van een der grootste klassiekers uit onze vaderlandse literatuur? Ja. Dat is geweldig. Met een perfecte cast, verfijnde entourage én de letterlijke teksten uit het boek, was het ademloos genieten. Toen de zaallichten tijdens het applaus ontbrandden, bleken we de acteurs andersom ook te verrassen. Verbaasd zagen ze de negen - naar verhouding - jonge, enthousiaste gasten op de eerste rij. Ik besefte: we hebben elkaar vastgehouden. Over vijf jaar vieren we ons tweede lustrum. Dat is zeker.

Karakter speelt nog een maand, onder meer op 25 januari in Veldhoven. Ga dat zien!

4 opmerkingen:

 1. Wat grappig!

  Ik heb na de film gezien te hebben, het boek een paar weken geleden eindelijk gelezen, zij het in het Engels, aangezien de Nederlandse niet op Amazon te krijgen was. Mijn vriendin vond hem geweldig

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gaaf! Dadelijk wordt het nog een hit in Brazilië. Hoe was de vertaling, met hetzelfde klassieke taalgebruik? Enne... de film was bijna net zo mooi als het boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sluit me volledig bij jou aan Nicolien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig! Dan staan we over vijf jaar ten minste met twee op ons Perronneke.

  BeantwoordenVerwijderen