zaterdag 3 juli 2021

Middernachtbibliotheek. Matt Haig

'Tussen leven en dood bevindt zich een bibliotheek,' zei ze. 'Een bibliotheek met eindeloze planken. Elk boek biedt de kans om een leven uit te proberen dat je geleefd zou kunnen hebben. Om te zien hoe het zou zijn gelopen als je andere keuzes had gemaakt... Zou je het anders hebben gedaan als je alles waarvan je spijt hebt ongedaan kunt maken?' (p. 43)

Nora, een mid-dertiger uit Bedford, concludeert dat ze voor niemand van waarde is en haar leven overbodig is geworden. Ze pleegt zelfmoord. Op weg naar de dood komt ze in de Middernachtbibliotheek waar mevrouw Elm, de bibliothecaris van haar middelbare school, haar voorstelt de levens uit te proberen die ze ook geleefd had kunnen hebben als ze andere keuzes had gemaakt. Nora krijgt als eerste Het Boek vol Spijt. Daarin leest Nora alles waar ze in haar leven spijt van had. Daarna kiest ze een boek waarin haar leven een andere wending neemt. Zodra ze start met lezen, komt ze in het universum van dat leven terecht. Op het moment dat ze zich bedenkt dat dit niet het leven is waarvoor ze gekozen zou hebben, keert ze terug naar de Middernachtbibliotheek en mevrouw Elm. 

Nora wordt in haar geprobeerde levens Olympisch zwemkampioen, wereldberoemd met een rockband, concertpianiste, een eenvoudige dierenasielmedewerkster, wijnboerin in Californië, onderzoeker op de Noordpool, werkloos, arm, en alles daartussen. Ze ziet dat die opties andere gevolgen voor haar naasten hadden gehad doordat ze er bijvoorbeeld niet voor haar zieke moeder of oude buurman was geweest. Of hoe haar leven was verlopen als ze haar relatie niet twee dagen voor de geplande trouwdag had beëindigd. Langzaamaan wordt het Het Boek vol Spijt dunner en valt de puzzel voor Nora in elkaar. 

Middernachtbibliotheek van Matt Haig brengt ons in een wereld waar we allemaal soms zouden willen zijn, waar we kennis over de gevolgen kregen. Wat als ik toen niet..? Of wat als ik toen het lef had gehad om wel..? Tegelijkertijd laat Haig zien dat het leven altijd tegenslag brengt, maar dat het hebben van spijt niet helpt. Het helpt om mogelijkheden te blijven zien, hoop te hebben en oog te houden voor het grote belang van kleine dingen. Het is een troostrijke gedachte dat dit boek in mijn kast klaarstaat om herlezen te worden op mijn donkerste dagen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten